Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Carrière in de spotlight: Allan van Leeuwen, SOC-analist bij Motiv

Motiv is altijd op zoek naar nieuw talent dat de organisatie en haar afdelingen komt versterken. Maar wat doen al onze Motivaren nu eigenlijk? En is hun werk misschien ook iets voor jou? We spraken Allan van Leeuwen, team leader development & offensive bij Motiv en legden hem 4 prikkelende stellingen voor.

1: Werken op het Security Operations Center (SOC) is spannend

“Er zijn zeker dagen dat het heel spannend kan zijn. Een aantal van onze klanten zijn onderdeel van de kritieke infrastructuur van Nederland, denk aan de gezondheidssector, maar ook organisaties die verantwoordelijk zijn voor drinkwater- en stroomvoorziening. Er bestaat altijd een kans dat er een cyberaanval wordt gepleegd op kritieke infrastructuren. Dit soort gedachten houden mij ’s nachts wel eens wakker, want dit heeft een enorme impact op Nederland. Op het SOC doen we er alles aan om alle dreigingen te detecteren om dergelijke aanvallen te voorkomen. Ik vind het bijzonder om te kunnen zeggen dat ik de kritieke infrastructuur van Nederland bescherm.”

2: Je hebt analytisch inzicht nodig om te kunnen werken op het SOC

“Ja, er wordt van je verwacht dat je goed kunt nadenken. In de meeste situaties krijg je aan het begin van een onderzoek slechts een klein stukje van de puzzel. Vervolgens is het aan jou de taak om te puzzel verder op te lossen en uit te pluizen of er een dreigende situatie is. Stel je voor dat er een alert binnenkomt, omdat een iemand een grote hoeveelheid data van het bedrijfsnetwerk naar Dropbox heeft geüpload. Op zo’n moment kijken de analisten van het SOC niet alleen naar deze gebeurtenis, maar naar het volledige plaatje. Want wanneer is iets verdacht en wanneer niet? Is deze persoon bijvoorbeeld nog werkzaam bij de desbetreffende organisatie? Het ontsluiten van data is namelijk verdacht als deze persoon bijvoorbeeld zijn ontslag al heeft ingediend. Uiteraard word je door ervaring en kennis steeds beter getraind om logisch na te denken en te redeneren. Daarnaast moet je ook precies en gestructureerd kunnen werken. Soms ontstaan er spannende en chaotische situaties. Jij moet dan wel de rust zelve zijn. Jij bent op dat moment dé persoon die waakzaam moet zijn en orde schept.”

3: SOC-analisten zijn onmisbaar voor een digitaal veilig Nederland

“Het monitoren van de veiligheid van onze klanten is van onschatbare waarde om tot een veilige gemeenschap te komen. In het verleden hadden we de filosofie om het ‘slechte’ buiten te houden door een wachter buiten bij de deur te zetten. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en weten we dat dit niet altijd lukt. We moeten nu vooral belangrijke detecterende maatregelen hanteren. Technologie neemt al veel van dit werk uit handen, maar je hebt altijd een analist nodig om logisch na te denken en de juiste verbanden te leggen.

4: Ik betrap cybercriminelen op heterdaad tijdens een aanval

“Ja, dit komt wel eens voor. Maar een aanval kan ook over een langere periode zijn verspreid en dan spreek je minder van een momentopname. Overigens is een aanvaller niet altijd iemand van buiten, dit kan ook een medewerker zijn. Ongeacht de situatie, het is aan ons de taak om te bedenken hoe we dit kunnen voorkomen en tegenhouden.”

Heb je dit artikel met interesse gelezen? En denk je dat je Allan en zijn team kan helpen in hun dagelijkse werkzaamheden? Twijfel dan niet langer en ga het gesprek aan! Reageren kan via Diana van Ark. Telefoon: 06 – 558 78 933 of stuur een Whatsapp-bericht of mail naar diana.vanark@atos.net.