Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Carrière in de spotlight: Peter Straver, security architect bij Motiv

Motiv is altijd op zoek naar nieuw talent dat de organisatie en haar afdelingen komt versterken. Maar wat doen al onze Motivaren nu eigenlijk? En is hun werk misschien ook iets voor jou? We spraken Peter Straver, security architect bij Motiv en legden hem 4 prikkelende stellingen voor.

1: De werkzaamheden van een security architect zijn onduidelijk

“Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen het vaag vinden wat een security architect nu precies doet. Het antwoord is ook niet in een aantal zinnen samen te vatten, omdat het zo’n veelzijdige baan is. Als architect schrijf je in hoofdlijnen het securitybeleid uit. Je schept kaders en bepaalt de vorm en manier waarop security ingericht moet worden. Soms vergelijk ik het met een ‘gewone’ architect. Hij maakt de tekeningen van bijvoorbeeld een appartementengebouw, bepaalt de uitstraling en het design. Maar welke bouten er uiteindelijk gebruikt moeten worden, wordt door een specialist besloten. Zo werkt het in mijn vak ook. We kijken naar de hoofdlijnen. Daarnaast heb je als security architect bij Motiv meerdere soorten klanten. Dat betekent dat je op verschillende niveaus die lijnen aan het uitzetten bent. Ik werk bijvoorbeeld voor Motiv zelf, maar ook voor klanten die security bij ons als dienst afnemen. Daarnaast kan je ook gedetacheerd worden, dus dan ben je op opdracht, zoals dat zo mooi heet.”

2: Als security architect heb je bakken vol ervaring nodig

“Nee! Dit is denk ik een van de meest gehoorde vooroordelen over mijn job. Doordat je op abstract niveau bezig bent met security lijkt het misschien inderdaad een baan voor ervaren mannen en vrouwen. Niets is minder waar, zo heb ik een collega met een juridische achtergrond. Hij heeft de inhoudelijke kennis on the job bijgespijkerd. Eigenlijk zijn in mijn vak de soft skills belangijker dan de hard skills. Als je te diepgaande kennis hebt over de inhoud, heb je juist het risico dat je je gaat blindstaren op details. Belangrijker is dat je het juiste denkniveau hebt en goed kan levelen op verschillende niveaus. Het ene moment ben je met techneuten aan het discussiëren over bits en bites en het andere moment ben je de directie van een groot ziekenhuis aan het overtuigen van de kracht van bepaalde security-oplossingen. Daarom is affiniteit met bedrijfsvoering- en kunde als security architect een belangrijke eigenschap om te hebben.”

3: Als security architect zie je niet snel resultaat van je werk

“Dat is in de meeste gevallen inderdaad zo. Soms zie je pas na maanden het effect van jouw werk. Maar: het effect is dan wel groots. Zo hebben we bijvoorbeeld voor een klant een tijd geleden een schaalbare oplossing geïmplementeerd. Daar plukken we nu de vruchten van, want als we dat destijds niet hadden gedaan, zouden we nu met een probleem zitten. Dat is wel het mooie van mijn vak, het helpt bedrijven structureel.”

4: Security architecten zijn niet op dagelijkse basis bezig met het bestrijden van cybercriminaliteit.

“Een security architect zit inderdaad niet in het Security Operations Center (SOC) om te kijken waar en wanneer er welke aanvallen worden uitgevoerd door cybercriminelen. Wel ben je er op een indirecte manier mee bezig. Zo zorgen ik en mijn collega’s ervoor dat mijn collega’s van het SOC hun werk kunnen doen.

Heb je dit artikel met interesse gelezen? En denk je dat je Peter en zijn team kan helpen in hun dagelijkse werkzaamheden? Twijfel dan niet langer en ga het gesprek aan! Reageren kan via Diana van Ark. Telefoon: 06 – 558 78 933 of stuur een Whatsapp-bericht of mail naar diana.vanark@atos.net.

Peter Straver, security architect bij Motiv